IKEA legt de basis en de klant zorgt door een toffe hack dat het meubel weer on trend is.”

Het valt me op dat IKEA meubels regelmatig in een kwaad daglicht staan bij andere duurzame ondernemers. Ik vind dit onterecht. IKEA meubels zijn juist heel erg tijdloos en niet trendgevoelig, omdat ze al jarenlang dezelfde meubel toppers in hun assortiment hebben. Daarnaast gebruiken ze veel gerecyclede materialen. Ik vind het verbazingwekkend dat er vaak (alleen) met het vingertje naar IKEA wordt gewezen en niet naar andere interieurzaken. Deze andere zaken gaan veel meer met de trends mee, waardoor ze steeds weer moeten vernieuwen. Kortom: ik als duurzame interieurstylist ben wél fan van (tweedehands) IKEA meubelen. Waarom? In deze blog geef ik je 5 redenen:

1. IKEA producten zijn tijdloos én trendloos

IKEA is in 1943 opgericht door Ingvar Kamprad en op het begin verkocht hij alleen huishoudelijke artikelen. In 1948 kwamen er voor het eerst meubels in het assortiment. Drie jaar later publiceerde IKEA de eerste catalogus met mooie en kwalitatieve betaalbare design meubels. Leuk weetje: de oprichter Ingvar kon de artikelnummers lastig uit elkaar houden omdat hij dyslectisch was en gaf de meubels daarom Zweedse namen. Die namen zie je nog steeds terug

Het iconische tafeltje LӦVET (tegenwoordig LӦVBACKEN en overigens nog wel hetzelfde design) heeft er in 1956 voor gezorgd dat de prijs van de meubels laag kunnen blijven, door het idee van doe-het-zelf en platte pakketten. Daarna zijn er nog meer iconische IKEA meubels ontworpen en gemaakt die vandaag de dag nog steeds populair zijn, waaronder:

 1. De BILLY boekenkast: iedereen kent deze kast wel. De BILLY is al ruim veertig jaar één van de best verkochte items van IKEA. In 2024 heeft deze kast een make-over gekregen door een verbeterd demontage systeem (geen spijkers meer) en een folie van papier in plaats van plastic. Deze kleine aanpassingen zorgen voor relatief veel besparingen voor het milieu.
 2. De KLIPPAN zitbank: vele studenten hebben deze bank al versleten. Dit model wordt sinds 1980 verkocht en is ook één van de populairste en langstlopende producten van IKEA.
 3. Naast deze twee iconische meubels heeft IKEA nog meerdere van dit soort fijne meubels al járen in hun assortiment. Mijn favoriet is bijvoorbeeld de BESTÅ kast. Met deze serie kun je zelf je unieke design wandkast creëren, eventueel in combinatie met de BILLY. Daar straks meer over.

Natuurlijk komen er ook regelmatig nieuwe meubels en producten in hun assortiment, maar de basis van IKEA meubels blijft trend- en tijdloos. Ze liften niet mee op alle trends. IKEA legt de basis en de klant zorgt door een toffe hack dat het meubel weer on trend is. Meer hierover bij punt 5. Doordat de basis van IKEA meubels hetzelfde blijft, en je daardoor je interieur niet om de haverklap hoeft om te gooien zijn IKEA meubels erg duurzaam.

2. Losse onderdelen om je tweedehands meubel te repareren

Als je kiest om meubels op te knappen en te repareren ben je goed bezig. Door je meubels te hergebruiken in plaats van iets nieuws te kopen, draag je bij aan een vermindering van CO2-uitstoot en voorkom je afval. Dit is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Dat is nog eens een leuke bijkomstigheid. Bijkomend voordeel is dat bij IKEA losse onderdelen nog tientallen jaren te koop zijn. Dus is een onderdeel van een IKEA meubel stuk of mocht je iets missen bij een tweedehands aankoop? Dan kun je dit weer makkelijk bij IKEA kopen of soms zelfs gratis ophalen (zoals schroefjes).

3. Gewoon goede meubels die lang meegaan

IKEA meubels zijn kwalitatief gewoon goed en hebben een lange levensduur. Als student kocht ik mijn eerste BESTÅ meubelen en vele jaren en verhuizingen later heb ik deze meubels nog steeds in mijn woonkamer staan. Hier en daar wat opgeknapt, maar verder gewoon nog helemaal prima. Het zijn dus robuuste producten. Dus gooi IKEA meubels niet zomaar weg, je kunt ze perfect een tweede leven geven. Het is goed om daar bij stil te staan. Meubels van IKEA zijn ook nog eens relatief goedkoop, dus geschikt voor mensen met een kleine portemonnee. En als je tweedehands IKEA meubels koopt, ben je helemaal slim en voordelig bezig. Een win-win situatie.

4. IKEA maakt gebruik van gerecycled materiaal

Ikea maakt gewaagde keuzes. Zo kozen ze er in 2015 voor om voortaan alleen nog maar LED-lampen aan te bieden. Met deze gewaagde keuze maakte IKEA de lamp in één klap betaalbaar voor iedereen. Laten we hopen dat meer grote bedrijven hier bij stil gaan staan. IKEA maakt gelukkig nu al heel veel gebruik van gerecycled materialen, zoals:

 • Hout: wat voor hout gebruikt IKEA? In 2023 is 97,8% van het hout FSC-gecertificeerd of gerecycleerd. Wat is FSC gecertificeerd hout? FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dat is een internationaal keurmerk voor papier en hout, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen aan duurzaam en sociaal bosbeheer. Tweedehands of gerecycled hout is het milieuvriendelijkst. Houten producten met het FSC-Recycled label zijn gemaakt van minimaal 85% gerecycled hout.
 • Plastic: momenteel probeert IKEA al zoveel mogelijk plastic te gebruiken gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen. Vanaf 2030 zullen ze alleen nog hernieuwbare en/of gerecyclede materialen gebruiken en sinds januari 2020 zitten er geen wegwerpplastic producten meer in het assortiment meubels.
 • Metalen: IKEA gebruikt drie soorten metaal: koolstofstaal, roestvrijstaal en aluminium. Het voordeel van deze 3 metalen is dat ze slijtvast en recyclebaar zijn.
 • Bamboe: bamboe is hernieuwbaar, recyclebaar en heeft een lange levensduur. Een groot voordeel is dat het zo’n sterk materiaal is dat er minder materiaal per product verbruikt hoeft te worden dan bij andere grondstoffen. Daarnaast is bamboe de snelst groeiende plantensoort ter wereld en daarom heeft het op dat vlak een kleine belasting op het milieu.

Per 1 januari 2024 verkoopt IKEA ook geen gaskookplaten meer in Nederland. Nederland is hierbij het eerste land binnen IKEA waar deze stap is genomen.

IKEA gebruikt geen schadelijke chemicaliën in hun producten. Op deze manier zijn ze veiliger als ze worden gerecycled of hergebruikt. De chemicaliën die IKEA gebruikt worden door twee testlaboratoria getest op normen en eisen.

5. De (tweedehands) meubels zijn ideaal voor toffe hacks

IKEA lift dus niet echt mee op alle trends. Zoals ik al zei: bij IKEA leggen zij de basis en zorgen de klanten of andere bedrijven dat de IKEA meubels weer helemaal on trend zijn. Op Pinterest en Instagram zie ik dagelijks toffe IKEA-hacks voorbij komen. Zo kun je zelf IKEA meubels upcyclen, maar er zijn ook steeds meer bedrijven die op basis van de IKEA-meubels mooie design fronten en panelen maken, zoals Studio Fedde. Op deze manier kun je heel goed tweedehandse of bestaande IKEA meubels een prachtig tweede leven geven en ze weer helemaal on trend maken.

Zo heb ik mijn IKEA BESTÅ kasten meer allure gegeven door er houten meubelpanelen op te leggen en ze mooie nieuwe pootjes te geven. Een leuke IKEA BESTA hack is dat je met een BESTÅ kast een toffe persoonlijke wandkast kunt creëren met meerdere functies:

 • Tv kast
 • Muziekkast
 • Eetbank

Veel Nederlandse woonkamers hebben een U-vorm. In deze ruimtes zie je vaak dat er delen in de woonkamer als ‘niemandsland’ aanvoelen. Door een wandkast meerdere functies te geven, creëer je meer evenwicht in de living. De BESTÅ IKEA kast leent zich goed voor een mooie lange wandkast. Via Pinterest kun je meerdere toffe BESTÅ wandkasten vinden. Leuke tip: combineer de BILLY met een BESTÅ kast en je hebt een mooie wandkast. Zie Pinterest voor meer ideeën.  

Nog een leuke budget IKEA hack is om een tweedehandse KLIPPAN bank te kopen op Marktplaats (vaak ook gratis af te halen via Marktplaats) en die te upcyclen met de prachtige bekleding op maat van Bemz. Zie ook mijn filmpje op Instagram.

Een leuke simpele IKEA hack maak je met de BEKVÄM kruidenrekjes. Hang er meerdere onder elkaar en het vormt een tof geheel. Super leuk voor in een kinderkamer of in de keuken.

Wat doet IKEA op het gebied van duurzaamheid?

IKEA durft gewaagde keuzes te maken op verduurzaming. Dit blijkt uit de gedurfde keuze van de LED-lamp die in één keer betaalbaar werd voor iedereen. Verder maakt IKEA nu al veel gebruik van gerecyclede materialen en zet zich al vol in op een circulair businessmodel. Ze willen in 2030 klimaatpositief zijn.

Ook zetten ze stappen op het gebied van eigen afval. 85 procent van het eigen afval wordt gescheiden en gerecycled en soms worden er zelfs nieuwe IKEA-producten van gemaakt.  Een leuk weetje is dat ze een deurmat maken van verpakkingsplastic uit de eigen winkel.

Tips voor een duurzaam IKEA interieur

 • Kies voor mooie tijdloze basis IKEA meubels die niet gebonden zijn aan kortstondige trends: zoals de klassieke IKEA-stukken BILLY, BESTÅ of de SMÅSTAD (voorheen de STUVA). Maak bijvoorbeeld van de BESTÅ kast een mooie persoonlijke wandkast. Door mooie accessoires en andere simpele kleine aanpassingen toe te voegen kun je de basis IKEA kast altijd on trend stylen.
 • Ga voor duurzame materialen bij het kiezen van meubels. IKEA verkoopt steeds meer producten gemaakt van gerecyclede materialen of gecertificeerd hout, zoals FSC-gecertificeerd hout. Of koop tweedehands IKEA meubels. Dat is nog duurzamer.
 • Hergebruik en repareer: geef tweedehands of bestaande IKEA-meubels een tweede leven door ze op te knappen of te herstellen. IKEA biedt vaak vele losse onderdelen aan voor hun meubels, waardoor reparaties makkelijk en betaalbaar zijn. Goed voor het milieu en je portemonnee.
 • Minimaliseer afval: recycle de verpakkingen van de IKEA op een goede manier. Probeer ook zo min mogelijk afval te produceren bij het monteren en installeren van je meubels. Of kies weer voor tweedehands. Hierdoor heb je helemaal geen afval van verpakkingen en hoef je het meubel in de meeste gevallen ook niet zelf in elkaar te zetten. Wel zo handig.
 • Verlichting en energie-efficiëntie: zoals je al hebt kunnen lezen verkoopt IKEA alleen nog maar LED verlichting. Maar je kunt het energieverbruik van licht ook verminderen door het gebruik van timers of bewegingssensoren. IKEA biedt een breed scala aan energiezuinige verlichtingsproducten.
 • Haal het maximale uit je ruimte: maximaliseer de functionaliteit van je ruimte door slimme opbergoplossingen te gebruiken, zoals modulaire kasten en multifunctionele meubelstukken. Zoek op IKEA hacks op Pinterest en je vindt tal van ideeën. Kom je er zelf niet uit dan help ik je natuurlijk graag om de ruimte(s) in je huis efficiënt te benutten. Door je ruimte(s) efficiënt in te richten zal de behoefte aan extra meubels of je huis vergroten ook sterk verminderen.

Zelf aan de slag met een duurzaam IKEA interieur?

Natuurlijk kan ik je ook ondersteunen en adviseren in het maken van een duurzaam IKEA interieur. Een duurzaam interieur hoeft helemaal niet duur te zijn. Door de kracht van styling en door het gebruik van duurzame materialen, tweedehands meubelen en verf zonder schadelijke stoffen maak ik een stijlvolle plek met alles wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.

categorie:

Met de RESET-gedachte help ik je om een nieuwe start te maken met het inrichten van je huis.