“We willen van fossiele grondstoffen af en dat kan dus door duurzame verven te gebruiken.”

‘Waarom zou je kiezen voor duurzame verf?’ Deze vraag stelde ik aan Ernst de Nobel van Pro EcoCoatings. Ernst is altijd schilder geweest en weet als geen ander dat niet-duurzame verven slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. Volgens hem moet verf niet alleen een duurzaam product zijn dat zo lang mogelijk meegaat, maar moeten ook de milieu-impact en de kwaliteit van de verf hoogwaardig zijn. Vanuit deze visie is hij de webshop ecocaoting.nl en het landelijk netwerk schildersvannu.nl van duurzame schilders gestart.

Hij is daardoor ook dé persoon om mijn vraag te kunnen beantwoorden: waarom zou je kiezen voor duurzame verf? In het kort gezegd: duurzame verf is beter voor mens en milieu. Minerale en biobased verven bevatten namelijk een hoog gehalte aan hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast willen we graag van fossiele grondstoffen af en dat kan dus door duurzame verven te gebruiken. Daarin vind je namelijk geen aardolie of acrylaat.

Reguliere verven

Dit zijn de verven die momenteel volop in de bouwmarkt staan en/of die de huisschilder nu nog gebruikt. Ze zijn zowel watergedragen als op terpentinebasis.

Watergedragen verven
In deze verven zitten voornamelijk fossiele ingrediënten: deze chemische en met veel energie bewerkte grondstoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar en zijn vaak ook giftig. De oplosmiddelen in deze verven dampen langzaam uit.

Verven op terpentinebasis
Ook deze verven bevatten voornamelijk fossiele ingrediënten. Beroepsschilders mogen sowieso vanaf 2010 al niet meer met verf op terpentinebasis werken. De reden hiervan verwoordt Ernst heel mooi: ‘als je als schilder hiermee werkt, word je daar zo gek als een deur van’. Dit noemen ze OPS (organo psycho syndroom) of schildersziekte. Het is een hersenaandoening met schade aan het zenuwstelsel, veroorzaakt door het langdurig inademen van oplosmiddelen. Verven op terpentinebasis bevatten daar hoge concentraties van die je dagelijks binnenkrijgt als je hiermee verft. Dit moet je zelfs als niet-beroepsschilder gewoon niet willen inademen. Het is enorm slecht voor je gezondheid en het milieu.

Duurzame verven

Gelukkig is er een alternatief! Zoals hiervoor beschreven zijn reguliere verven voornamelijk uit fossiele ingrediënten opgebouwd met alle bijbehorende nadelen. Duurzame verven zijn veelal opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten: de grondstoffen zijn niet of nauwelijks van fossiele oorsprong, worden zo min mogelijk chemisch bewerkt en zijn dus vaak veel minder giftig. De grondstoffen komen grotendeels van het land en groeien elk jaar weer opnieuw. Dit draagt bij aan een circulair systeem en is dus veel beter voor de mens en het milieu.
Door jarenlange innovaties zijn er inmiddels vele duurzame verven verkrijgbaar die net zo goed, of misschien wel beter zijn, dan de reguliere verven. Daarnaast zijn de verven ook zeker niet duurder en is het net zo makkelijk om met duurzame verven te werken. Alleen maar voordelen dus!

Greenwashing

Duurzame producten worden steeds populairder, wat natuurlijk helemaal top is. Maar het brengt ook nadelen met zich mee, omdat veel bedrijven beweren dat ze duurzame producten hebben die goed zijn voor mens en milieu. Terwijl in werkelijkheid maar een klein onderdeel van hun product of proces duurzaam is. Ze maken puur gebruik van een marketingtechniek: greenwashing. Door de focus te leggen op een klein deel, lijkt het alsof alles duurzaam is. Dit gebeurt ook bij duurzame verven: hou hier dus rekening mee. Maar hoe kun je voorkomen dat je mee wordt genomen in het mooie verhaal van deze bedrijven en thuiskomt met verf die gewoon een acrylaat (fossiele grondstof) bevat? Ik vraag altijd om een grondstoffenlijst. De bedrijven die het beste voor hebben met mens en milieu zullen dit zeker delen. Doen ze dat niet of of delen ze alleen een pagina die weer mooie greenwashing bevat? Dan weet je ook genoeg.

Om jullie te helpen heb ik hieronder een aantal voorbeelden van écht duurzame merken:

  1. Copperant | Fairf, biobased verf (Baril Coatings): gevestigd en geproduceerd in Etten-Leur, Nederland. De verven zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en leveren een optimale kwaliteit. Ze hebben een mooi assortiment van kleuren.
  2. Tierrafino: gevestigd in Amsterdam, Nederland. Het eindproduct wordt gemaakt in Munster, Duitsland en Amsterdam, Nederland. Het zijn leemproducten voor binnen en buiten in mooie zachte natuurlijke kleuren. Leem is antistatisch en schimmelwerend. Het is warm in de winter en koel in de zomer. Naast dat het heel milieuvriendelijk is, draagt het ook zeker bij aan je gezondheid en een evenwichtig binnenklimaat.
  3. Betonlook: gevestigd en geproduceerd in Rijssen, Nederland. De meeste verfsoorten zijn volledig ecologisch, zoals kalkverf, leemverf, betonlookverf en melkverf. Verfsoorten als krijtverf en metallicverf zijn niet ecologisch. Dit komt doordat er alkudemulsie in krijtverf zit en pigmenten in metallicverf zitten. De beton ciré is ook niet ecologisch, maar wel minder belastend voor het milieu omdat het gemaakt is op basis van gepulverd steen in plaatse van cement.
  4. Auro: gevestigd en geproduceerd in Braunschweig, Duitsland. Dit is een van de weinige producenten die 100% natuurlijke en veilige producten maakt.
  5. Rigo (voorheen Aquamarijn): gevestigd en geproduceerd in IJmuiden, Nederland. Dit zijn verven die zoveel mogelijk ontwikkeld zijn op basis van natuurlijke, herwinbare grondstoffen en van technische duurzaamheid.

Wil je aan de slag met de kleuren in jouw ruimte(s)? Natuurlijk help ik je graag om de juiste duurzame verfkleurkeuzes te maken! Bekijk mijn aanbod of neem contact met me op.

categorie:

Met de RESET-gedachte help ik je om een nieuwe start te maken met het inrichten van je huis.