“Los van de tijd en ruimte die spullen ons kosten, hebben spullen ook een grote impact op de aarde.”

‘Onze bezittingen bezitten ons’, zoals Colin Wright zo duidelijk omschrijft. Van de ene bezitting, komt namelijk de volgende bezitting. Wat ik daarmee bedoel? Ik zal je een voorbeeld geven: je hebt een grote nieuwe aanbouw aan je huis, dan wordt het tijd voor een grote eettafel en stoelen. De ruimte waar eerst een eettafel en stoelen stond is nu lege ruimte geworden. Die moet weer gevuld worden met andere spullen. Oei, zie je waar dit heengaat? Dit eindigt niet, want je hebt steeds het gevoel dat je nog iets nodig hebt… Daarnaast hebben de meeste spullen ook regelmatig onderhoud nodig. Dan hebben we het niet alleen over afstoffen, maar ook over oliën, stomen, wassen, repareren, noem maar op. Dat kost ons tijd en energie en daardoor bezitten onze bezittingen ons.

Wat is de impact van spullen?

Los van de tijd en ruimte die spullen ons kosten, hebben spullen ook een grote impact op de aarde. Die impact zit voor maar liefst 86% procent in het proces om spullen voor de consument te maken en om ze hiernaartoe te transporteren. Meer hierover kun je lezen in het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn of kijk eens op de website Thinkbigactnow.org. Meteen aan de slag? Ik geef je 5 tips om deze impact te verlagen.

  1. Zet je RESET-gedachte aan: heb ik een nieuw item écht nodig of is het een luxe?
  2. Laat spullen repareren.
  3. Heb je toch een nieuw item nodig, kies dan voor tweedehands of refurbished.
  4. Let bij aanschaf op of het materiaal duurzaam is en waar het product geproduceerd is. Is het kwalitatief is en raakt het niet snel uit de mode? Kies bijvoorbeeld voor basics, die zijn minder onderhevig aan modegrillen.
  5. Kan ik het huren of leasen in plaats van het te kopen?

Waarom zou je minimaliseren of ontspullen?

Je weet nu wat de impact van (te veel) spullen is op jou en onze planeet. Genoeg reden om te kiezen voor minder. Wil je een overzicht van de voordelen van minimaliseren of ontspullen? Ik geef je er 5:

  1. Het is goed voor je portemonnee: je gaat veel bewuster – en dus minder vaak – iets ‘nieuws’ kopen of je koopt helemaal niets nieuws. Hierdoor hou je MEER centjes over voor fijne en leuke dingen die goed zijn voor je mind. Dubbel voordeel dus!
  2. Minder tijd kwijt aan onderhoud voor je spullen: dus MEER tijd voor leuke dingen.
  3. Je huis op orde: door te minimaliseren krijg je een opgeruimd huis en hou je MEER tijd over.
    a. Minder zoeken: de spullen hebben een vaste zone in huis gekregen en hierdoor heb je MEER overzicht en ben je minder tijd kwijt met het zoeken naar spullen.
    b. Makkelijker schoonmaken: wanneer je bij het schoonmaken heel veel spullen moet verplaatsen of afstoffen kost dat je heel veel tijd. Door een minimalistisch interieur ben je sneller klaar met schoonmaken en hou je MEER tijd over voor fijne dingen.
  4. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd: minimalisering zorgt niet alleen voor overzicht in huis, maar ook overzicht in je hoofd wat weer goed is voor je mind.
  5. Het is goed voor de wereld: door minder spullen te kopen verlaag je de impact van spullen.

Minder is dus eigenlijk gewoon meer! Door minder te bezitten, heb je meer. Meer ruimte, meer rust, meer tijd, meer van heel veel goede dingen. En dat is nou precies de RESET-gedachte!

De RESET-gedachte: in 3 stappen duurzame keuzes maken (die niet duur zijn)
Bij duurzame keuzes denk je misschien dat het ook dure keuzes zijn. Maar dat hoeft helemaal niet, juist niet zelfs. Dus, hoe kun je duurzame keuzes maken die niet veel geld kosten?

  • Stap 1 | Omarm je spullen en wees tevreden met wat je hebt.
  • Stap 2 | Word steeds bewuster van welke (kleine) dingen je echt blij wordt. Investeer dan vooral daarin.
  • Stap 3 | Laat je favorieten de hoofdrol spelen met behulp van mijn (t)huis-RESET of opruim-RESET. Door te ontspullen ga je je huis op orde krijgen en kom je er voor jezelf achter welke spullen je hebt en waar je echt blij van wordt.

Kortom, niet meer ruimte voor je spullen, maar meer ruimte voor jou: dat is de RESET-gedachte. Wil jij dit ook ervaren en kan je wel wat hulp gebruiken bij ontspullen, dan help ik je graag! Bekijk mijn aanbod of neem direct contact met me op.

categorie:

Met de RESET-gedachte help ik je om een nieuwe start te maken met het inrichten van je huis.