“Het bracht me tot de RESET-gedachte: niet meer ruimte voor mijn spullen, maar meer ruimte voor mezelf.”

Je huis ontspullen met de RESET-gedachte

Een blijvend opgeruimd huis: is dat een droom? Nee, niet met de RESET-gedachte. Wat betekent deze gedachte en hoe is die ontstaan? In 2021 besloot ik om even te vertragen, te genieten van mijn gezinnetje en in alle rust ontdekken wat mijn volgende stap in mijn loopbaan zou worden. Dit besluit heeft al zoveel geluk gebracht. En het heeft me ontzettend geholpen om ook over andere dingen na te gaan denken. Is die grote aanbouw die ik altijd in gedachte had wel nodig? Waarom bleef ik ruim 20 jaar werken in het werk waar ik zo ongelukkig in was, terwijl ik regelmatig huilend naar mijn werk ging? Heb ik wel zoveel spullen en kleding nodig? Zo bedacht ik een gloednieuwe concept: de RESET-gedachte. Dat is mijn oplossing voor:

  • Ruimtebesparing
  • Geldbesparing
  • Blijdschap 

Vraag je af: waarom wil ik ontspullen? 

Voordat je begint, moet je weten waarom je wilt ontspullen. Wat is je belangrijkste motivatie? Wil je een aanbouw voor meer ruimte? Wil je geld besparen door minder onnodige spullen te kopen? Wil je meer ruimte voor jezelf en voor je hobby’s? Wil je duurzamer leven? Of vooral een huis dat altijd op orde is, waardoor je aan het eind van de dag snel klaar bent met opruimen? Als je weet wáárom je wil minimaliseren, dan wordt het makkelijk om te ontspullen (en om het vol te houden). Tip: maak een moodboard dat je steeds herinnert aan jouw motivatie om te ontspullen. Op de afbeelding zie je mijn voorbeeld.

Ruimtebesparing

Tot een paar jaar terug had ik steeds het gevoel dat ons huis een aanbouw nodig had. Ik was niet bezig met waaróm ik ongelukkig was. Nee, ik wilde mijn ongelukkige oplossen met een mooie nieuwe aanbouw en prachtige spullen om deze ruimte te vullen. Uiteindelijk ben ik toch gaan uitzoeken waarom ik zo ongelukkig was. Het bleek toch mijn werk te zijn, en niet de behoefte aan meer ruimte in huis. Uiteindelijk besloot ik om te stoppen met het werk waar ik heel ongelukkig me was. En waar een deur dichtgaat, gaat een andere deur open. Deze ingrijpende keuze bracht me tot de RESET-gedachte: niet meer ruimte voor mijn spullen, maar meer ruimte voor mezelf. Ik startte met het op orde brengen van mijn huis. En ik koos voor een mooi minimalistisch interieur dat warmte uitstraalt. En ik ging flink ontspullen in huis. Daardoor ontstond er letterlijk ruimte in huis en die grote aanbouw was al snel overbodig geworden. Nu heb ik geen aanbouw meer nodig voor al mijn spullen.

Geldbesparing

Jarenlang ging ik dus met tegenzin en soms huilend naar mijn werk. Toen we in 2020 moesten thuiswerken door Corona werd ik daar nog meer mee geconfronteerd. Ik liep tegen een burnout aan. Toen hakte ik de knoop door: ik ging stoppen! Dit was leuk, emotioneel, spannend en fijn tegelijk. Maar het gaf vooral een opluchting en dat was zo’n fijn gevoel. Heel eerlijk: in het begin viel het niet mee. Er viel een mooi salaris weg en dat was echt wel even wennen. Toen ging ik nadenken over mijn huis en mijn spullen. Hoe groter het huis, hoe meer spullen, hoe meer geld je nodig hebt om dit allemaal te betalen. Dit moet anders kunnen. Ontspullen leverde me op verschillende manier geld op:

  1. Heel veel mooie spullen en kleding waarvan ik niet meer blij werd, verkocht ik en dat leverde een mooi centje op.
  2. Ik ben nu meer tevreden met wat ik heb en daarom koop ik ook veel minder snel iets nieuws.
  3. Door de minimalisering ging ik veel bewuster om met iets ‘nieuws’ kopen. Ik investeer alleen in dingen waar ik echt blij van wordt.

Door deze nieuwe mindset heb ik minder geld nodig en weet ik nu dat ik geen werk meer hoef te doen waar ik ongelukkig van word. Hoe fijn is dat! 

Blijdschap

Bovendien voel ik dankzij het ontspullen veel meer vreugde. Ik heb nu alleen maar spullen in huis waar ik blij van word en/of die ik echt nodig heb. Minimalisme zorgt bij mij voor meer positiviteit en tevredenheid in mijn leven. Ik ben gelukkiger en ervaar veel minder stress. En daardoor heb ik minder behoefte om de omstandigheden te wijzigen. Het is fijn om een opgeruimd en gestyled huis te hebben met alleen maar spullen die ik echt gebruik en waar ik echt gelukkig van word ☺

Hulp bij ontspullen?

De RESET-gedachte: minder is vaak juist meer, want met minder spullen hou je meer ruimte over voor jezelf en kun je meer genieten van je vrije tijd. Dat gun ik jou ook. Wil je ook een opgeruimd huis en hoofd?  Dan help ik je graag. Je gaat de investering dubbel en dwars terugverdienen door deze fijne nieuwe mindset. 

categorie:

Met de RESET-gedachte help ik je om een nieuwe start te maken met het inrichten van je huis.